Friday, 28 October 2011

Soalan Bab 2

Soalan Latihan
1. Diet seimbang ialah
A. sajian harian individu dalam kuantiti yang mencukupi.
B. hidangan pelbagai jenis makanan mengikut cita rasa indivu
C. makanan yang mengandungi semua nutrien dalam porsi yang sesuai.
D. Pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien dalam kuantiti
yang diperlukan.


2. Antara yang berikut yang manakah faktor yang mempengaruhi pengambilan diet.
i. keperluan fisiologi
ii. kemajuan teknologi
iii. pendapatan keluarga
iv. peruntukan diet harian yang disarankan
A. I , II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II, III dan IV


3. Antara yang berikut yang manakah kepentingan diet seimbang
A. menghindari penyakit jantung kronik
B. memperoleh makanan yang lengkap
C. memelihara perkembangan mental
D. mengawal pertumbuhan

No comments:

Post a Comment