Thursday 27 October 2011

Bab 5


BAB 5 : PRINSIP MEMASAK
Sebahagian makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan boleh dimakan mentah. Sebahagian makanan lagi seperti daging, ikan, dan kuih muih perlu dimasak sebelum boleh dimakan. Prinsip memasak melibatkan 2 kaedah memasak  iaitu :
1.Haba Kering :
-menggoreng
-membakar
-memanggang
2. Haba Lembap :
- Mengukus
- Mencelur
- Mereneh
- Merendidih
- Merebus
1. MEMBAKAR :
-Ialah memasak makanan didalam ketuhar panas menggunakan arus elektrik gas, kerosin dan arang.
2. MEMANGGANG :
- Ialah memasak makanan di dengan menggunakan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas, api gas, bara arang, di atas api yang terbuka atau di dalam ketuhar.
KEBAIKAN :
i) MEMBAKAR
-Hanya sedikit nutrien yang hilang
-Sedikit makanan diperlukan
-Bentuk asal makanan dikekalkan
-Makanan menarik dan menyelerakan’
-Mmenjimatkan masa dan tenaga

ii) MEMANGGANG
-Sedap
-Cepat masak
-Kurang Berminyak dan mudah dicerna

KELEMAHAN :
i) MEMBAKAR
-Perlukan bahan api
-Potongan makanan tidak sesuai
-Masa memasak lama
-Perlukan kecekapan dalam mengawal suhu
-Memerlukan peralatan tertentu
ii) MEMANGGANG
-Mahal
-Masa lama untuk dimasak
-Perlukan bahan api
-Perlukan jagaan rapi

No comments:

Post a Comment