Thursday 27 October 2011

Bab 4

BAB 4 : PEMILIHAN DAN PENYIMPANAN MAKANAN
  1. Makanan segar ialah makanan yang belum dimasak atau diproses
  2. Makanan kering ialah makanan yang telah dikeringkan secara dijemur atau menggunakan haba panas.
  3. Klasifikasi dan contoh makanan :-
MAKANAN
A)     MAKANAN SEGAR
  • SAYUR-SAYURAN
  • IKAN
  • DAGING
B)      MAKANAN KERING
  • BIJIRIN
  • HASIL BIJIRIN
  • KEKACANG
  • REMPAH/HERBA
  • SAYUR-SAYURAN
  1. Sayur-sayuran harus dipilih dengan teliti. Semua sayur harus berwarna segar dan cerah, rangup, tiada tanda lebam, berbentuk elok dan bersih.
  2. Daging dan ofal hendaklah berbau segar, warnanya kemerahan, isinya pejal, dan tidak banyak lemak.
  3. Ciri ikan dan karangan laut segar :-
(a)    Tiada bahagian yang tertanggal
(b)   Bau segar
(c)    Isi keras, tidak mengecut dan kering
(d)   Insang bewarna merah
(e)   Mata menonjol
(f )   Sisik yang masih melekat
  1. Makanan segar hendaklah disimpan dalam keadaan bersih supaya bacteria tidak membiak. Contohnya:-
  • Ikan dan daging hendaklah disimpan dibahagian sejuk beku di dalam peti sejuk.
  • Sayur-sayuran hendaklah disimpan didalam tempat sayur didalam peti sejuk.
  • Sayuran ubi hendaklah diletakkan jauh daripada makanan yang berbau kuat, ditempat yang sejuk, gelap dan kering.
  1. Makanan kering yang baru dan elok adalah berkeadaan kering, tidak berulat, dan tidak berbau hapak. Kacang hendaklah berbentuk elok dan tidak berulat. Rempah hendaklah berbau segar. Serbuk rempah kelihatan peroi dan tidak berketul-ketul.
  2. Semua makanan kering hendaklah disimpan didalam bekas yang kedap udara.
     Sila klik disini

No comments:

Post a Comment