BAB 3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN
PENCERNAAN DAN PENYERAPAN :
- Ialah proses pertukaran makanan kepada bentuk yang lebih ringkas bagi tujuan penyerapan di dalam badan.
- Salur pencernaan yang terlibat bermula dari ESOFAGUS – PERUT – DUODENUM - JEJUNUM - ILEUM – KOLON MENAIK – KOLON MELINTANG – KOLON MANURUN.
- Antara organ-organ lain yang terlibat di dalam proses pencernaan ialah MULUT, PANKREAS dan PUNDI HEMPEDU.
PROSES PENCERNAAN BERLAKU :
- Apabila kita makan, makanan tersebut akan dikunyah dan menjadi kepingan kecil.
- Kehadiran makanan akan meransang kelenjar air liur untuk hasilkan enzim amilase.
- Amilase memecahkan kanji kepada maltosa. Kemudian, makanan akan menjadi bentuk bolus kemudian ditelan.
- Antara nutrien-nutrien yang ditukarkan semasa proses pencernaan :
- PROTEIN → ASID AMINO
- KARBOHIDRAT → GULA RINGKAS
- LEMAK → ASID LEMAK & GLISEROL
- Kesimpulannya, hasil daripada pertukaran nutrien iaitu asid amino, gula ringkas, asid lemak dan gliserol akan diserap ke dalam darah dan limfa.
- 2 enzim yang terdapat dalam perut ialah pepsin dan renin.
- 2 enzim yang terdapat dalam duodenum ialah amilase, lipase dan tripsin.
- Penyerapan nutrien bermula dalam usus kecil melalui vilus ke saluran limfa dan darah.
No comments:
Post a Comment