Thursday 27 October 2011

Bab 3

BAB 3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN
PENCERNAAN DAN PENYERAPAN :
  • Ialah proses pertukaran makanan kepada bentuk yang lebih ringkas bagi tujuan penyerapan di dalam badan.
  • Salur pencernaan yang terlibat bermula dari  ESOFAGUS – PERUT – DUODENUM - JEJUNUM - ILEUM – KOLON MENAIK – KOLON MELINTANG – KOLON MANURUN.
  • Antara organ-organ lain yang terlibat di dalam proses pencernaan ialah MULUT, PANKREAS dan  PUNDI HEMPEDU.
PROSES PENCERNAAN BERLAKU :
  • Apabila kita makan, makanan tersebut akan dikunyah dan menjadi kepingan kecil.
  • Kehadiran makanan akan meransang kelenjar air liur untuk hasilkan enzim amilase.
  • Amilase memecahkan kanji kepada maltosa. Kemudian, makanan akan menjadi bentuk bolus kemudian ditelan.
  • Antara nutrien-nutrien yang ditukarkan semasa proses pencernaan :
  1. PROTEIN  → ASID AMINO
  2. KARBOHIDRAT  → GULA RINGKAS
  3. LEMAK  → ASID LEMAK &  GLISEROL
  • Kesimpulannya, hasil daripada pertukaran nutrien iaitu asid amino, gula ringkas, asid lemak dan gliserol  akan  diserap ke dalam darah dan limfa.
  • 2 enzim yang terdapat dalam perut ialah pepsin dan renin.
  • 2 enzim yang terdapat dalam duodenum ialah amilase, lipase dan tripsin.
  • Penyerapan nutrien bermula dalam usus kecil melalui vilus ke saluran limfa dan darah.

No comments:

Post a Comment