Wednesday 26 October 2011

Bab 2

BAB 2 : DIET

DIET
  • Merupakan pengambilan makanan
DIET SEIMBANG
  • Merupakan pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien,air,dan pelawas dalam kuantiti yang diperlukan.
KEPENTINGAN DIET SEIMBANG
  1. Memastikan pertumbuhan yang normal.
  2. Menghindari penyakit yang berkaitan dengan kekurangan nutrien.
  3. Memelihara perkembangan mental.
  4. Memelihara kesihatan.
ARAS 4 : Makan sedikit sahaja ( lemak,minyak,gula )
ARAS 3 : Makan dengan sederhana ( daging,ayam,ikan,kekacang,hasil tenusu )
ARAS 2 : Makan lebih banyak ( sayur-sayuran,buah-buahan )
ARAS 1 : Makan paling banyak ( bijirin,hasil bijirin,ubi-ubian ) 
  1. Peruntukan Diet Harian yang Disarankan ( RDA ) satu jadual yang menunjukkan tahap keperluan nutrient harian mengikut kumpulan tertentu.
  2. Penghasilan tenaga oleh tiga nutrient makanan
(a)    1 g karbohidrat = 17 Kj / 4 kkal tenaga
(b)   1 g protein = 17 KJ / 4 kkal tenaga
(c)    1 g lemak = 38 KJ / 9 kkal tenaga
PENGGUNAAN RDA  :-
(a)    Menilai kuantiti makanan berhubung dengan kesihatan
(b)   Garis panduan menggubal polisi makanan
(c)    Membuat label makanan
(d)   Merancang menu harian

No comments:

Post a Comment